Arhimandritul Athanasie Mytilineos – O scurtă biografie

Arhimandritul Athanasie Mytilineos (1927‑2006) a fost un predicator lu­minat, care s‑a dedicat încă din tinerețe catehizării poporului lui Dumnezeu – slujire pentru care a fost supranumit „Noul Gură de Aur” al Greciei. Omiliile sale se adresează tuturor credincioșilor Bisericii, indiferent de ni­velul lor cultural, fiind în același timp simple, profunde și profetice. 
Catehezele și omiliile sale au ajuns să circule în întreaga lume și să se bucure de un deosebit interes, în special după ce o parte dintre catehezele sale la Apocalipsă, înregistrate audio în limba greacă, au fost traduse și în limba engleză. 
Amintim că fericitul stareț Athanasie a lăsat Bisericii o moș­te­nire catehetică impresionantă – peste 3000 de catehe­ze și omilii înregistrate audio –, în care a explicat în amănunt căr­ți­le Sfintei Scripturi, de la Facere până la Apocalipsă, fără a ocoli nici o temă importantă din viața contemporană a cre­din­cioșilor și a Bisericii.

preluare blog LibrariaSofia.ro

,,Această mare asemănare a plăgilor eshatologice a trâmbițelor cu plăgile lui Faraon, constituie un precedent istoricsau un tip/model istoric al plăgilor eshatologice, așa cum sunt Sodoma și Gomora care au fost arse cu foc și pucioasă din cer. Atunci când spunem cer, nu înțelegem cerul în care ste Dumnezeu. Atunci când cade ploaia, spunem cade ploaia din cer; în acest înțeles trebuie luată sintagma. Atunci când au căzut foc și pucioasă din cer, și au ars aceste două cetăți, a fost exemplară pedepsirea lor. Nu s-a salvat nimeni în afară de Lot – dar, din nefericire, femeia lui, nu – și cele două fiice ale sale.

Noi nu susținem nimic care să nu fie consemnat în Sfânta Scriptură sau la Părinții Bisericii noastre. Zice, așadar, Apostolul Petru, despre acest eveniment: ,,Și cetățile Sodomei și Gomorei, osândindu-se la nimicire, le-a prefăcut în cenușă, dându-le ca o pildă nelegiuiților din viitor”. Dumnezeu a dat aceasta ca pildă, așadar ca typos/exemplu, pentru făcătorii de rele din viitor.

Prin urmare, aici vedem, iubiții mei, că precum Sodoma și Gomora, tot așa și cele zece plăgi constituie un exemplu istoric al plăgilor eshatologice. De aceea, nu trebuie să ne scape faptul că făcătorii de rele vor fi pedepsiți. Ngreșit, vor fi pedepsiți!

Prin urmare, după cum înțelegeți, iubiții mei, aici avem realități, iar Dumnezeu a întărit adevărurile Sale prin acțiunile Lui anterioare; iar acțiunile Sale constituie modele istorice, de aceea nimeni să nu spună că acestea sunt basme! Nu, iubiții mei, nu sunt basme! Este adevărul, este un impresionant adevăr! Avem precedentele istorice. Din acest motiv, fiecare dintre noi toți să ne străduim, să ne rânduim viața în acord cu voia Lui Dumnezeu, pentru a nu ne afla în ceata oamenilor apostați și lucrători de fărădelegi, ci să fim în ceata poporului Lui Dumnezeu, iar Domnul știe cum să-Și izbăvească poporul. Precum atunci evreii, în ținutul Goșen, au fost izbăviți de acele plăgi care au vătămat foarte tare Egiptul, tot așa Dumnezeu va ști, va avea modul Său, prin care îi va izbăvi pe oamenii Lui din mijlocul acestor plăgi.

Chestiunea este să credem cu toată puterea sufletului nostru și să începem să trăim o viață duhovnicească.”

Marele război și venirea antihristului – Cateheze la Cartea Apocalipsei

Cap.l – Primele patru trâmbițe (plăgile uscatului, ale mării, ale apelor dulci și ale atmosferei)

Arhimandrit Athanasie Mytilineos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.